Enviat per: somloquesembrem | Novembre 5, 2009

TROBADA NACIONAL -BELLPUIG – 28 DE NOVEMBRE

SALUT, DEMOCRÀCIA I BONS ALIMENTS

De ‘Som lo que Sembrem’ a la societat catalana

28 de novembre – Trobada nacional a Bellpuig (Urgell)


En el 2008, ‘Som lo que Sembrem’ va recollir 106.000 signatures per aturar els cultius transgènics, millorar l’etiquetatge i estudiar-ne els efectes sobre les persones, el medi i l’economia. Aquesta tasca va comptar amb la participació d’un miler de voluntaris, més d’un centenar d’entitats i el recolzament d’un bon nombre d’ajuntaments i consells comarcals.

Tot i aquests suports, el passat juliol, els grups parlamentaris del Partit Popular, PSC i CiU s’unien per vetar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de ‘Som lo que Sembrem’. Amb aquesta decisió, el Parlament es negava a debatre una preocupació de la societat catalana, deixant en res el mecanisme d’ILP i augmentant la distància entre ciutadania i institucions polítiques.

El tracte que hem rebut en aquest procés, ens fa més conscients de que la política es troba segrestada per un sistema de partits que ens nega l’acció en qüestions tan fonamentals com la nostra alimentació, la nostra salut.

‘Som lo que Sembrem’ ha demostrat que el rebuig als transgènics està fonamentat en arguments científics, els mateixos que han fet que la major part d’estats europeus els hagin aturat. A pesar d’aquesta realitat, les elits dels grans partits ens han tractat com a criatures desinformades i malintencionades mentre s’agenollaven descaradament als capricis dels lobbys econòmics i imposaven la disciplina de partit.

Però això no ens desanima ni ens fa renegar de la política. Tot el contrari, avui estem més convençuts de la necessitat d’una veritable democràcia, que parteixi del sentit comú de la població, es reforci amb el coneixement independent i trobi els mecanismes adients perquè la decisió final sigui de la societat. Cal reconquerir espais de decisió que, en unta ètica democràtica ens pertanyen i que han estat arrabassats per aquest sistema delegacionista i corrupte.

Per tot plegat i per la gran experiència de treball en comú arreu del territori que ha suposat ‘Som lo que Sembrem’, hem acordat mantenir activa la xarxa social creada amb aquesta campanya i consolidar-la com un moviment d’abast nacional, formalment constituït, en el que col•laborin persones, entitats i institucions de diferents àmbits amb l’objectiu genèric de treballar per una alimentació bona, neta, justa i sense aliments modificats genèticament.

L’experiència del procés d’ILP, ens ha fet adonar de la necessitat d’un espai de treball transversal on les demandes de nous models per l’alimentació, la salut, la pagesia i el medi vagin acompanyades de l’impuls de processos participatius amb els que incrementar el poder de decisió de la societat i reobrir la política.

Pagesos, cuiners, consumidors, professionals de la salut, educadors, acadèmics…és per això que volem convocar-vos a l’acte de constitució formal de ‘Som lo que Sembrem’ i a la posterior celebració de la campanya de la ILP que tindrà lloc el dia 28 de Novembre de 2009, al Teatre Armengol de Bellpuig (Urgell) a les 12:00h.

Salut, democràcia i bons aliments!

L’Assemblea de Som lo que Sembrem

Cal confirmar l’assistència al telèfon 973450683 o bé correu electrònic a: ilp@somloquesembrem.org



Respostes

  1. La meva aportació al debat sobre el que ha de ser i fer Som lo que Sembrem d’ença la seva constitució com Associació es la següent:
    L’alimentació esta demostrat científicament que es una part essencial de la nostra vida que ens pot donar salut o malaltia segons que ingerim. Ja Hipocrates deia que “el teu aliment sigui el teu medicament “ i el jurament hipocràtic al final de la carrera de medicina teòricament contempla aquests principis .
    Per aquest motiu crec que Som lo que Sembrem no solament ens hauríem de limitar a defensar un aliment de qualitat i lo mes pròxim possible (Sobirania alimentaria), sinó que actualment intervenen molts altres factors que en temps d’Hipocrates no existien com son contemplar tot l’ample ventall de circumstancies que fan que ingerim aigua contaminada de Clor , Fluor o Nitrats per ficar només uns exemples, que ens receptin i ingerim per la boca , pell o respirem productes tòxics o medicamentosos que mes que procurar salut ens enverinen de forma lenta però constant o que ens puguin obligar , com s’està intentant darrerament , a vacunar amb principis de dubtosa credibilitat sanitària.
    Tot el que d’una forma u altra entra en el nostre cos, es per alimentar-nos i donar-nos salut o pot ser que sigui tot el contrari i anem cada dia cap a una Societat mes malalta.

    Es un aliment de la nostra part física una planta medicinal?
    Es un aliment per la nostra part mes emocional , psíquica o espiritual , algunes de les teràpies naturals mes reconegudes ?
    Cal que Som lo que Sembrem participi d’aquesta recuperació de coneixements populars imprescindibles per mantenir o recuperar salut?
    Per mi sí. Perquè dona la casualitat que les mateixes empreses farmacèutiques que controlen les llavors transgéniques també controlen les híbrides i les naturals. Les mateixes empreses han desenvolupat l’industria química fitosanitaria que tants desastres ecològics i de salut ha estat i està provocant. I les mateixes empreses estan desenvolupant medicaments que no curin perquè curar no es negoci. Crec que molts dels actuals medicaments no son res mes que antídots a mitges de les molècules produïdes per la mateixa indústria que es domina en tots els camps i ens emmalalteix .
    Per tant una visió mes amplia d’alimentació concebuda com tot allò que entra dins del nostre cos , sinó està concebuda per fer el be s’ha de combatre des de Som lo que Sembrem.
    Entenc que lluitar per una agricultura mes ecològica i sostenible i fer possible la relació mes directa entre pagès i consumidor es la principal tasca a desenvolupar , però jo proposo conceptuar alimentació i salut d’una forma mes ampliada per permetre iniciatives o aliances amb altres col·lectius que sí sectorialitzen mes la lluita.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: