NOTA DE PREMSA – 8/09/2010

NOVA ENTRADA A EUROPA DE PANÍS CONTAMINAT

>> El panís convencional de Pioneer entra de nou contaminat amb el transgènic NK 603

>> Tot indica que les multinacionals volen generalitzar la contaminació  dels panissos convencionals a Europa per tal d’imposar els transgènics

http://www.somloquesembrem.org/index3.php?actual=7&actual2=172

El Departament d’Agricultura  de la República d’Irlanda ha trobat que les llavors que ha utilitzat a set assajos de camp de varietats convencionals de panís[1] estaven contaminades per varietats transgèniques il·legals[2].

Els assajos estaven plantejats per tal de provar la varietat convencional PR39Y83 de Pioneer, però es va trobar que estaven contaminades amb l’event transgènic NK603 de Monsanto que dona resistència a l’herbicida glifosat i no esta aprovat per al cultiu a la Unió Europea. Un cas de contaminació igual es va descobrir a Alemanya al mes de marc.

Encara que Pioneer havia proporcionat anàlisis que certificaven les llavors com a lliures de transgènics, els test realitzats pel Departament van mostrar un grau de contaminació del 3 per mil, la qual cosa representa unes 300 plantes transgèniques per hectàrea. El Departament afirma haver destruït els camps abans de que les plantes arribessin a la floració.

Aquesta es la tercera vegada que la empresa Pioneer apareix en un cas de contaminació de llavors. A l’any 2007, milers de tones d’una varietat transgènica  il·legal a Europa d’aquesta companyia es van trobar al port de Dublin[3]. I al mes de marc d’aquest any, Pioneer i d’altres empreses van vendre llavors de 23 varietats de panís contaminades amb el mateix event NK603 de Monsanto. Aquestes llavors es van sembrar a unes 3000 hectàrees a Alemanya, i les plantes van haver de ser destruïdes quan es va descobrir la contaminació[4].

Aquest mètode de contaminació general de tots els nivells del procés de producció d’aliments sembla ser la tàctica d’aquestes empreses per tal de mostrar als transgènics com un fet “inevitable” i així imposar-los arreu.


[1] L’actual govern de la República d’Irlanda ha adoptat la política de prohibir els assajos i el cultiu de varietats transgèniques. Fins i tot a l’any 2007 var dir que intentaria declarar la República com a zona lliure de transgènics. Aquest objectiu esta també recollit al seu programa de govern publicat a l’octubre de 2009.

[2] http://www.epa.ie/news/pr/2010/name,30182,en.html

[3] http://www.gmfreeireland.org/press/GMFI35.pdf

[4] http://www.bbc.co.uk/news/10254080

A %d bloguers els agrada això: